EMPUSAE (translation into Romanian)

   

empusae:: Ca un supliment la câteva din gândurile scrise ale lui Nicolas van Meirhaeghe pentru ascultătorii lui, forța creativă din spatele Empusae – cunoscut sub pseudonimul Sal-Ocin – ne-a mai destăinuit câteva cuvinte despre el, în timpul discuțiilor noastre, pentru O.D.K. (Organic Disharmonia Kollective).

:: Într-unul din interviuri ai menționat că ai descoperit scena “dark underground” la vârsta de 16 ani. Ce formații și proiecte te-au impresionat cel mai mult la vremea respectivă? Cine te-a inspirat cu adevarat să compui/înregistrezi/redai muzica ta la început?

Formațiile pe care le-am descoperit la vremea aceea au fost Einstürzende Neubauten, Das Ich, Current 93, Death in June, acestea sunt cele amintite pana acum dar a fost eclectic. Muzica descoperită la petreceri și la radio (tradițional, nu online), m-a inspirat cel mai mult în acea perioadă. Adaug Lacrimosa cu compozițiile lor incipiente, și de asemenea prima lansare Sopor Aeternus.

:: Totuși ai fost apropriat de scena industrială și nu ai derivat pe latura “gothică” atât de mult, însă pe o zona și mai ocultă, străină, prin “peisajele unor tărâmuri uitate” ale minții, cum mai pot fi ele vazute. Cum poți descrie “viziunile” sau sursele de inspirație care te ajută sa creezi? Câteva detalii asupra paralelelor evidente cu civilizații pierdute.

Da, am ascultat multă muzică gothică la început. Totuși Empusae a avut un concept diferit pentru ce am vrut să exprim (și încă vreau) – muzică mai atmosferică, mai melancolică, există un element “gothic” în acest proiect, dar în mod sigur nu stilul muzicii, evident… dar nici chiar eu nu știu.

:: Aș zice că există o disciplină ocultă în sunet, o mișcare atragătoare, împreună cu ceva primitiv și totuși delicat și bine balansat. Care este povestea din spatele numelui Empusae? În mitologia greacă (Empusae – pl. pentru Empuse) reprezintă o semi-zeiță de o frumusețe vampirică, ce seduce barbați, un hibrid cu un picior. De asemenea era paznicul drumurilor și devoratoare de călători. Care din aceste însușiri definesc cel mai bine “Empusae” ca proiect muzical?

Ideea inițială cu care a fost ales “Empusae” a fost de fapt pentru specia de insectă numită “Călugarița”.

:: Și totuși ai profitat de variatele ei înțelesuri.

Estetica ei se potrivește perfect cu sunetul și emoția muzicii – delicată, întunecată și amenințătoare, și totuși înfricoșătoare și diabolică. Descoperirea că a fost și un vampir străvechi a venit mai târziu, ceea ce a fost placut, eu fiind un fan al vampirilor la vremea respectivă.

:: Dupa vizualizarea unor concerte pe internet, am observat că nu în toate au fost prezente proiecțiile vizuale, deși fumul și luminile slabe sunt componente omniprezente. Dacă aceste elemente vizuale fac parte din prezența scenică, ele redau aceeasi poveste ca un segment acustic sau sunt doar un element de fundal?

Putem spune că imaginiile sunt aleatorii, nu exista un înțeles aparte în spatele lor. Doar un impuls adăugat pentru a stimula fantezia; posibil ca acest aspect să se modifice in viitor, lucrez la asta.

:: Într-adevar muzica ta ar putea fi adoptata ca o coloana sonora a gândurilor și a fanteziilor, sunt de acord ca pot fi amplificate cu stimuli vizuali. Întodeauna am avut o vedere limitata asupra muzicii care se impune ascultatorului, care îl împinge sa vada ceva anume, uneori în moduri cu care unii nu pot fi de acord; evident aici nu este cazul.

Da, la fel și eu, doar dacă nu cumva muzica are un concept sau mesaj solid, dar într-adevar, nu este cazul pentru Empusae.

:: Ca o notă secundară, au fost discuții contradictorii printre cunoștințele mele despre piesa colaborativă cu Ordo Rosarius Equilibro (se intamplă să fie una din preferatele mele, împreună cu albumul “Error 404.”); au simțit că ORE au fost “sleiți de puteri și lăsați reci”. Care a fost viziunea generala a piesei din punct de vedere artistic în momentul respectiv? Suna foarte stăruitor, ca și când ar veni dinspre un spirit învaluit într-o mare durere.

Ideea albumului a fost oferirea unor piese colaboratorilor, pur instrumentale, pentru a face orice doresc ei cu ele, atâta vreme cât erau doar elemente vocale. Am ales artiștii pentru voci și puterea lor poetica.

:: Am înțeles, un mediu pentru vocile și cuvintele lor.

Da, exact.

:: Sunt dornic să văd urmatoarele colaborari, cum nu prea am văzut mulți artiști care se aventurează cu succes într-o “simbioză” veridică, mai mult încercari superficiale, în special cu “ingrediente” diferite. Când ne mai putem aștepta la viitoare proiecte?

Nu pot spune mai multe acum; sunt in stadii incipiente, dar interesante.

:: Nu m-aș îndoi niciodată.

Realizez că s-ar putea să dezamăgesc o parte din fani.

:: Cum anume?

Așa cum am făcut și înainte cu “Symbiosis” comparat cu perioada “Hands” și acum cu “Sphere from the woods”.

:: Te referi la “migrarea” linilor melodice?

Empusae nu mai este “Seygot”. Mai puțin electronic sau industrial, dar urmez ce îmi zice Empusae; nu gândește, se manifestă. Mai degrabă și-a schimbat stilul, presupun, cu toate că este o esenta mai adevarată Empusae față de cea din trecut. Mă aproprii mai mult de ea cu fiecare lansare dar “Symbiosis” a fost mai diferit, am avut nevoie de acest experiment pentru a îmi da seama unde mă indrept cu acest proiect; m-a ajutat să descifrez câteva aspecte iar rezultatul este “Sphere from the woods”.

:: Dacă esența se manifestă și crește, se transformă și se rafinează pe ea însăși, ar fi de apreciat ca și ascultătorii săi să se metamorfozeze împreună cu ea, sau cel putin să îmbrățișeze și să accepte adevarata sa natură.

Unii s-ar putea sa nu faca asta, ceea ce este de înțeles uneori, păstrezi o imagine a unui lucru care te-a atins puternic în trecut și trebuie să îi dai drumul, iar așteptările pot fi periculoase.

:: Într-adevăr, un fenomen firesc si o reacție înțeleaptă. Ai parte de același lucru ca ascultator, artist, dar și în viața, evolutiv – cineva poate primi un “cumul” la un moment dat (ex. o opera de arta), pentru care nu este încă pregătit, dar acea persoana poate evolua în timp și se poate întoarce la acel “cumul”,  pentru a-l înțelege pe deplin.

Da, cu timpul, cine știe… dacă nu, e păcat, nici o durere, doar amintiri. Timpul își va spune cuvantul… sau nu.

:: O (mică) parte din fanii “dezamăgiți” se vor întoarce la “Sphere in the woods”, poate într-un an, poate în câteva luni, poate mai mult poate mai puțin, și vor ajunge să îl înțeleagă și să îl aprecieze la final, sunt sigur.

Mulțumesc.

:: Că tot a venit vorba, venind într-o țară nouă pentru un concert, cum te simți și ce faci prima dată?

De-obicei nu am timp să vizitez nimic, dar îmi place să socializez cu localnicii. Când cunosc puțin organizatorii, sau sunt “deschiși”, e interesant să ne adunăm la ei pentru o masă/bauturi etc. Sunt mai interesat de oameni decât de clădiri sau orice altceva, dar desigur, daca am o zi disponibilă e placută o plimbare turistică. Oricum, mâcarea, băuturile si discuțiile sunt mai pe gustul meu; totul depinde de relația cu organizatorii (la un nivel personal).

:: Care sunt interesele tale legate de oameni în general? (de asemenea o curiozitate personală) Nu voi influența întrebarea cu vreo sugestie sau exemplu.

Hmmm, îmi place căldura umana, dacă pot spune așa, nu îmi plac oamenii reci, simțul umorului este foarte important, și să se bucure de virtuțiile vieții (băutură, mâncare, artă, muzică etc.) și prefer oamenii mai liniștiți, la locul lor, în schimbul celor gălăgioși și stresanți.

:: Fiind prezent în locul mic și aglomerat unde s-a ținut concertul în Gent, și după ce am facut schimb de impresii, s-ar putea să știu deja răspunsul urmatoarei mele curiozități: Luând în considerare baza de fani care diferă de la o țară la alta, dar și faptul că ai avut concerte prin Europa și nu numai, ce ai aprecia mai mult: un spatiu mai mare dar mai putin concentrat în fani sau un concert mic cu mai putin oameni dar o mai mare proporție de fani “adevărați”?

În mod sigur aș alege un spațiu mai mic cu un public entuziast în locul unuia care nu are nici o afinitate cu muzica. Atunci cand oamenii se asteaptă la ceva specific de la concert (să zicem că se asteaptă ca Empusae sa fie Dark Electro sau Rythmic Industrial) s-ar putea să fie dezamagiți si să nu fie deschiși la ce văd și aud. Atmosfera este foarte importantă pentru mine, în special pentru acest proiect, având în vedere muzica atmosferică.

:: La sfârșitul micului nostru schimb de gânduri, ai ceva specific de adresat ascultătorilor tăi în general, sau spre O.D.K și România?

Vreau să specific faptul că Empusae a fost și va fi mereu un proiect în stare de evoluție. Să zicem că se poate considera “organic”. Este de asemenea o caracteristică a Empusae ca insectă (Călugarița); își schimbă “pielea” de câteva ori pe durata vieții. De fiecare data crește si mai matură, iși schimbă câte puțin înfățișarea până aproape de ultima etapă a metamorfozei, când atinge stadiul de frumos și totusi înfricoșător. Cât pentru fanii din România, sper sa ajung să vă vizitez țara intr-o zi (cu cât mai devreme cu atât mai bine), să împărțim câteva pasiuni si să ne bucurăm de câteva obiceiuri și băuturi locale.

:: Mulțumesc încă o dată pentru interacțiunea plăcută și pentru deschidere, pe lângă unicele tale compoziții. Până pe data viitoare!

 răspunde Nicolas van Meirhaeghe

foto | Nicolas van Meirhaeghe. Empusae. Din amabilitatea artistului